tel.   210 8037894

10+1 λόγοι για να μάθεις μια ξένη Γλώσσα

07
Μαρ

Στις μέρες μας όλο και περισσότερο γίνεται επιτακτική η ανάγκη εκμάθησης μίας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών. Κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητά τους αλλά λίγοι είναι εκείνοι που κατανοούν πλήρως την πολυτιμότητά τους στο σύγχρονο περιβάλλον. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους κάποιος πρέπει να μάθει (μια ή και περισσότερες) ξένες γλώσσες;

 1. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας αυξάνει τη παγκόσμια κατανόηση.
  Ζούμε σε μια εποχή που η πολυτισμικότητα είναι πλέον γεγονός. Η παγκοσμιοποίηση, οι τηλεπικοινωνίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς που εκ πρώτης όψεως φαίνονται ασύμβατοι μεταξύ τους. Η εκμάθηση μιας γλώσσας μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τη νοοτροπία των ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Federico Fellini είπε κάποτε οτι: “Μια διαφορετική γλώσσα, είναι μια διαφορετική οπτική της ζωής”. Η κατανόηση της διαφορετικότητας μπορεί να επιλύσει διαφορές και να διασφαλίσει την παγκόσμια ειρήνη.
 2. Σε βοηθά να διευρύνεις τους ορίζοντες σου και να γίνεις ανεξάρτητος.
  Γνωρίζοντας μια ξένη γλώσσα μπορείς να διαβάσεις βιβλία, εφημερίδες, ιστολόγια, να ακούσεις μουσική, να παρακολουθήσεις τηλεοπτικά προγράμματα σε άλλες γλώσσες. Μ’ αυτό τον τρόπο καταλαβαίνεις καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σου και είσαι πιο σφαιρικά ενημερωμένος.
 3. Μπορείς να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο.
  Τα ταξίδια σε άλλες χώρες είναι από μόνα τους μια μαγευτική εμπειρία η οποία μπορεί να γίνει αξέχαστη αν γνωρίζεις τη γλώσσα του τόπου που επισκέπτεσαι.
 4. Έχεις περισσότερες πιθανότητες επαγγελματικής ανέλιξης.
  Στη σημερινή αγορά εργασίας ένας πολύγλωσσος εργαζόμενος είναι ένα αναντικατάστατο πολυεργαλείο. Η γνώση ξένων γλωσσών αποδεικνύει στον εργοδότη σου ότι έχεις περισσότερα προσόντα, ότι μπορείς να μάθεις εύκολα, ότι έχεις ποικίλα ενδιαφέροντα, ότι είσαι εν γένει ένας ανοιχτόμυαλος και πολυπράγμων άνθρωπος.
 5. Μπορείς να σπουδάσεις και να εργαστείς στο εξωτερικό.
  Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιλέγουν να σπουδάσουν ή να εξειδικευτούν στο εξωτερικό για μια σειρά από λόγους. Οι πόρτες των πανεπιστημίων είναι ανοιχτές σε όποιον γνωρίζει καλά μια ξένη γλώσσα. Αλλά και οι εργοδότες δε διστάζουν να προσλάβουν ανθρώπους που γνωρίζουν τη γλώσσα των συνεργατών τους καθώς η επικοινωνία είναι πιο άμεση και πιο φιλική.
 6. Γίνεσαι πιο έξυπνος και καλύτερος μαθητής.
  Αναρίθμητες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας (ειδικά σε μικρή ηλικία) ωφελεί τη γραφή και την ανάγνωση του παιδιού και στη μητρική του γλώσσα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευφυίας και βελτιώνει τις επιδόσεις του μαθητή στο σχολείο.
 7. Μπορείς να κάνεις νέους φίλους και φίλες απ’ όλο τον κόσμο.
  Η γνώση μιας ξένης γλώσσας σου επιτρέπει να συνομιλείς με άλλους ανθρώπους αλλά και να τους αποδέχεσαι πιο εύκολα. Είτε σου αρέσουν τα ταξίδια, είτε προτιμάς να γνωρίζεις ανθρώπους στην Ελλάδα (αποτελεί τουριστικό προορισμό) η ξένη γλώσσα μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά. Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την αξία μιας φιλίας;
 8. Μυστική επικοινωνία.
  Μια ξένη γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα σε σας και τους φίλους σας ή τους συγγενείς σας για να πείτε πράγματα δημόσια τα οποία οι άλλοι δε θέλετε να καταλάβουν. Ο στρατός των Η.Π.Α χρησιμοποίησε αυτόχθονες Αμερικάνους Navajo και Cheyenne ως χειριστές ασυρμάτου κατά τη διάρκεια του Β παγκόσμιου πολέμου για να αποτρέψει τυχόν υποκλοπές.
 9. Κερδίζεις “μικρές απολαύσεις της ζωής”
  Ένας φίλος που σπούδασε στην Ιταλία μπορεί να σου φτιάξει την πιο ωραία πίτσα ή μακαρονάδα που δοκίμασες ποτέ ή να σου ετοιμάσει ένα special Freddo. Μπορεί επίσης να σου δανείσει δίσκους με Ιταλική μουσική. Το ίδιο μπορεί να επαναληφθεί με ζεστά κρουασάν, Γαλλικό καφέ ή κρασί και την Edith Piaf. Μικρές απολαύσεις που κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη.
 10. Επειδή αγαπώ να μαθαίνω
  Το να μαθαίνεις είναι πολύ ωραίο. Σε πολλούς από εσάς μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά έχει πλάκα να μαθαίνεις. ΝΑΙ. Σκέψου πόσο καλά περνάς στο φροντιστήριο. Πόσους νέους φίλους αποκτάς, τι ωραία που περνάς, πόσα υπέροχα, νέα πράγματα μαθαίνεις.
 11. Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος
  Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε κάνει πιο ανοιχτόμυαλο άνθρωπο. Εκτιμάς το συνάνθρωπό σου, έρχεται σε επαφή μαζί του, γνωρίζεις τα ήθη και τα έθιμα του, διασκεδάζεις μαζί του,αφήνεις πίσω τις μικρότητες της ζωής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *